Bugun...


Makbule KARABULUT

facebook-paylas
Adabı muaşeret dersi
Tarih: 24-12-2023 12:59:00 Güncelleme: 24-12-2023 12:59:00


Adabı muaşeret

 Toplum içinde insan hareketlerinin düzenlendiği ve eskilerin deyimiyle adabı muaşeret, yeni ismiyle ise görgü kuralları aile, toplum ve iş hayatı bakımından çok önemli bir gelenektir. Uyulması zorunlu olmasa bile uyulması durumunda herkesin mutlu mesut olacağı uygulamalardır.

 

Günümüz yaşantısında ise insanlarımız hangi yaştan olursa olsunlar, internet denilen bilgi çöplüğü içinde toplumun ahlak yapısı ve kurallarına uygun olmayan ortamlarda gezinerek, aile bireyleri ve toplumsal saygısını yitirmek üzere olan insanlarla dolup taşmaya başladı. Tabi, bu durum hem insanlık adına hem de aileler, toplum ve devletler adına büyük bir kayıp gibi gözleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu adet ve geleneklerin topluma yeniden yerleşmesi, filizlenmesi, yeni yetişen insanların aile ve topluma faydalı hizmetlere ön ayak olması adına bazı önlemleri aldı. Ortaokul ve lise müfredatına yeni bir seçmeli ders hazırlandığını açıkladı. "Adabı muaşeret" okullarda müfredat kapsamına alınırken Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde "adabı muaşeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi.

Ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak "görgü kuralları ve nezaket" dersi ile öğrencilerin iletişimde görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplum içerisinde ve kişiler arası ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygun davranış sergilemeleri amaçlandı.

Derslerde, öğrencilerin farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaketin önemini kavramaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri hedeflendi.

Dersin birinci düzeyindeki müfredat, "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket", "okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 4 üniteden oluştu.

Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise "görgü ve nezaket", "kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 5 ünite yer aldı.

"Görgü ve nezaket" ünitesinde, görgü, nezaket, zarafet, saygı, sevgi, teşekkür etme, hürmet, edep, mahremiyet, hak, sorumluluk ve terbiye ile ilgili örnek olaylar anlatılacak.

"Ailede görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öğrencilerin aile içi iletişimde görgü kurallarına uyması, nazik olması, kişisel bakımına özen göstermesi ve sofra adabına uygun davranması amaçlandı.

"Okul ortamında görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde, öğrencilerin arkadaşlarıyla iletişim kurarken nazik olması, ortak kullanım alanlarının temizliğine özen göstermesi, gerektiğinde akranlarına yardım etmesi, milli ve manevi değerlere saygı göstermesi gibi hedeflere uygun kazanımlar planlandı.

Görgü ve nezaket kurallarıyla ilgili içerikler hazırlandı

"Toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde, öğrencilerin toplumsal alanda nezaketli olmasının, toplum içerisinde iletişim kurduğu kişiye uygun hitap şeklini tercih etmesinin, başkalarının haklarına saygı göstermesinin önemini fark etmesi yönünde içerik hazırlandı.

"Kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öğrencilerin, kişilerarası iletişimde görgü ve nezaketin önemini kavraması ve empati becerisine sahip bireylerin toplumsal birlikteliğe sağlayacağı katkıları fark etmesi sağlanacak; "çevrede görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde ise öğrencilerin çevresindeki sorunlara yönelik projeler üretmesi sağlanacak.

"Dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öğrencilerin dijital iletişim araçlarını kullanırken nezaket ifadeleri kullanmanın önemini kavramaları ve buna uygun davranışları sergilemelerine dönük içerik hazırlandı. Dijital iletişimin aile içi iletişimi engellememesi gerektiği üzerinde durulacak olan derslerde, dijital ortamlarda zamanı verimli kullanmanın önemi vurgulanacak.

"Farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" ünitesinde öğrencilerin farklı kültürlerdeki görgü kuralları ve nezaket ifadelerini tanıması, bunlara örnekler vermesi ve saygı duyması amaçlandı.

Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programı içeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı.

Adabı muaşeret dersi öğretim programı, Türk kültürü ve toplumsal gelişmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaket kurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlandı.

Öğrencilerin adabı muaşerete uygun konuşmaları, giyinmeleri ve davranmalarının hedeflendiği derslerde kazanımlar için gerekli becerilerin geliştirilmesinde etkinliklerle zenginleştirilmiş, ilgi çekici araştırma ve uygulamaya yönelik bir öğrenme süreci planlandı.

Program ile milli ve manevi değerlerini özümseyerek tutum ve davranışlarını bu istikamette şekillendiren; insanlar arasında karşılıklı sevgi, saygı ve toplumsal huzurun sağlanması amacıyla insan ilişkilerini düzenleyen kuralları hayatına uygulayan bireyler yetiştirmek amaçlandı.

Adabı muaşeret dersinde, teorik bilgilerin öğretilmesinden ziyade drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilerek öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkan tanınacak. Ders ile öğrencilerin geçmişten bugüne kültürde yer alan görgü, nezaket ve zarafeti içselleştirmeleri sağlanarak davranışa dönüşen kalıcı öğrenmelere zemin hazırlanacak.

Liselerdeki dersin müfredatı, 7 üniteden oluştu. "Kültürden kavrama adabı muaşeret" adını taşıyan ilk ünite ile öğrencilerin, "edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet ve nezaket" kavramlarını ve farklı kültürlerden adabı muaşeret ile ilgili örnekleri tanımaları hedeflendi.

"Kişisel tutum ve adabı muaşeret" adlı ikinci ünite ile öğrencilerin, güven verici davranışları ayırt etmeleri ve iyiliğin önemini anlamalarının yanı sıra kişisel bakım ve temizlik kuralları ve ortama uygun giyinmenin önemi anlatılacak.

"Ailede adabı muaşeret" ünitesinde, aile içi ilişkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur'an-ı Kerim ve sünnette anne babaya hürmet, akrabalık ilişkilerinde adabı muaşeret, sevinç ve üzüntüde aile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve "sılayırahim" kavramının önemi üzerinde durulacak.

Programın en kapsamlı ünitesi olan "toplumda adabı muaşeret" isimli dördüncü ünitede, ortak kullanım alanlarında salon programlarında, okulda, komşuluk ilişkilerinde, ziyaretlerde, misafirlerin karşılanması, ağırlanması ve uğurlanmasında adabı muaşeretin önemine yer verildi.

"İletişimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabı muaşeret" adlı beşinci ünitede, kişiler arası adabı muaşeretin yanı sıra teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabı muaşeret anlatıldı.

"Doğal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında adabı muaşeret" adlı altıncı ünitede atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüm projeleri, orman yangınlarının önlenmesi için yapılan çalışmalar, çevre dostu projeler gibi uygulamalara değinildi.

"İş ve meslek hayatında adabı muaşeret" adlı son ünitede ise giyim kuşama özen gösterme, görüşmeye zamanında gelme, el sıkma, göz kontağı kurma ve beden diline önem verme gibi davranışların önemi üzerinde duruldu.

Bireylerin ve toplumun birbirine karşı olan sevgi ve dostluk duygularını güçlendirici medenî ve ahlâkî davranışlar, nezâket ve görgü kuralları bu programda anlatılıyor. Nezaket kuralları, şehirli olmakla dolayısıyla medenilikle ilişkilendirilirken medeniyet bilincinin toplumdaki yeri de aktarılıyor.

Adab ı Muaşeret kapsamında olan davranışlar nelerdir?

Adab-ı Muaşeret (Görgü ve Nezaket Kuralları)

Selamlama,

Tanıştırma, tanışma ve tanıştırılma,

Hediye alıp verme,

Çiçek verme ve gönderme,

Çeşitli yerlerde davranış adabı (Sinema, Tiyatro, Seminer vb.)

Kadınların önde gideceği yerler,

Erkeklerin önde gideceği yerler,

Kadın ve erkeğin birlikte yürüdüğü anlar,

Adabı muaşeretin anlamı ise, bir toplulukta uyulması gereken ve insanlar arasındaki davranışları düzenleyen nezâket, saygı ve görgü kurallarıdır.

Bu duruma birkaç örnek;

Koridorlarda koşmadan yürünür, gürültü yapılmaz.

Tuvaletler temiz tutulur, peçeteler israf edilmez.

Teneffüslerde oyun alanının dışına çıkılmaz.

Öğretmenlerin ve yöneticilerin uyarıları dikkate alınır.

Okul çevresi temiz tutulur, doğa korunur.

Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yiyecek içecek tüketilmez; yemek artığı çöp ve atık bırakılmaz. Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür.

Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanamazlar, birbirlerine fiziksel zarar verici harekette bulunmazlar, kavga edemezler ve birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler.

Eskilerden bazı hatırlamalar şöyle; bizim zamanımızda öğretmen-öğrenci ve aile ilişkilerinde sıkı bağlar vardı. Aileler çocuklarını okullara, öğretmenlerine “eti senin kemiği benim” mantığı ile teslim ederlerdi. İyi bir eğitim almış olan çocuklar, topluma ve ailelerine faydalı hizmet verdikleriyle örnek gösterilirdi.

Bugün ise eğitimden normal hayatımıza kadar pek çok konuda çocukların istedikleri oluyor. Aileler, çocuklarına gereken özeni göstermekte güçlük çekiyorlar. Özellikle iletişim alanında hem aile içi hem iş yerlerindeki iletişim hem de toplumsal iletişimde ciddi sıkıntılarımız var.



Bu yazı 499 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Fenerbahçe 18 15 1 2 49 15 47 +34
2 Galatasaray 18 15 1 2 35 9 47 +26
3 Trabzonspor 18 10 5 3 32 20 33 +12
4 Kayserispor 18 8 5 5 25 23 29 +2
5 Çaykur Rizespor 18 8 5 5 24 23 29 +1
6 Beşiktaş 18 9 7 2 26 26 29 0
7 Adana Demirspor 18 7 4 7 31 22 28 +9
8 Kasımpaşa 18 7 6 5 32 34 26 -2
9 Antalyaspor 18 6 5 7 23 19 25 +4
10 Sivasspor 18 6 6 6 23 28 24 -5
11 Alanyaspor 18 5 7 6 18 25 21 -7
12 MKE Ankaragücü 18 4 6 8 22 23 20 -1
13 Başakşehir FK 18 5 8 5 19 22 20 -3
14 Gaziantep FK 18 6 10 2 22 29 20 -7
15 Hatayspor 18 4 7 7 25 26 19 -1
16 Konyaspor 18 4 8 6 18 25 18 -7
17 Samsunspor 18 5 10 3 20 29 18 -9
18 Fatih Karagümrük 18 4 9 5 18 19 17 -1
19 Pendikspor 18 3 9 6 20 41 15 -21
20 İstanbulspor 18 2 14 2 12 36 5 -24
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 17 14 3 0 46 15 42 +31
2 Kocaelispor 17 10 4 3 29 20 33 +9
3 Göztepe 17 10 5 2 26 12 32 +14
4 Sakaryaspor 17 9 3 5 28 18 32 +10
5 Bandırmaspor 17 8 4 5 23 15 29 +8
6 Bodrumspor 17 8 4 5 23 13 29 +10
7 Çorum FK 17 8 6 3 30 18 27 +12
8 Gençlerbirliği 17 7 4 6 19 19 27 0
9 Ümraniyespor 17 6 7 4 19 21 22 -2
10 Boluspor 17 6 7 4 13 19 22 -6
11 Manisa FK 17 4 6 7 20 18 19 +2
12 Erzurumspor FK 17 4 6 7 17 20 19 -3
13 Keçiörengücü 17 5 8 4 15 22 19 -7
14 Adanaspor 17 6 10 1 16 25 19 -9
15 Şanlıurfaspor 17 3 7 7 11 23 16 -12
16 Tuzlaspor 17 4 9 4 16 29 16 -13
17 Giresunspor 17 2 12 3 11 29 9 -18
18 Altay 17 3 12 2 10 36 8 -26
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 18 14 3 1 37 11 43 +26
2 1461 Trabzon FK 18 11 2 5 35 13 38 +22
3 Bucaspor 1928 18 10 1 7 26 9 37 +17
4 Ankaraspor 18 9 2 7 24 14 34 +10
5 Van Spor FK 18 10 4 4 26 21 34 +5
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 18 9 3 6 26 14 33 +12
7 Hes İlaç Afyonspor 18 7 5 6 13 12 27 +1
8 Diyarbekir Spor 18 7 6 5 16 15 26 +1
9 Ankara Demirspor 18 8 8 2 23 24 26 -1
10 Nazilli Belediyespor 18 8 8 2 25 30 26 -5
11 Karacabey Belediye Spor 18 5 7 6 15 15 21 0
12 Beyoğlu Yeniçarşıspor 18 5 10 3 16 22 18 -6
13 Kırklarelispor 18 4 8 6 13 25 18 -12
14 Altınordu 18 3 8 7 19 19 16 0
15 Serik Belediyespor 18 3 9 6 8 18 15 -10
16 Kırşehir Futbol SK 18 4 11 3 16 32 15 -16
17 Bursaspor 18 3 10 5 13 32 14 -19
18 Zonguldak Kömürspor 18 3 9 6 16 26 12 -10
19 Adıyaman FK 18 3 12 3 13 28 12 -15
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 14 11 1 2 29 7 35 +22
2 Aliağa Futbol A.Ş. 14 10 0 4 25 6 34 +19
3 İnegöl Kafkas GK 14 7 4 3 16 14 24 +2
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 14 6 3 5 13 9 23 +4
5 Edirnespor 14 6 5 3 22 14 21 +8
6 52 Orduspor FK 14 5 4 5 14 12 20 +2
7 Kırıkkalegücü FK 14 5 5 4 10 11 19 -1
8 Mardin 1969 Spor 14 5 6 3 16 14 18 +2
9 Artvin Hopaspor 14 4 5 5 14 12 17 +2
10 K.Çekmece Sinopspor 14 4 5 5 15 15 17 0
11 Talasgücü Belediyespor 14 5 8 1 17 22 16 -5
12 Karabük İdmanyurdu Spor 14 4 7 3 11 23 15 -12
13 Gümüşhanespor 14 2 5 7 9 21 13 -12
14 Malatya Arguvanspor 14 2 9 3 8 17 9 -9
15 Tarsus İdman Yurdu 14 1 10 3 9 31 6 -22
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 09/01/2024 Alanyaspor vs MKE Ankaragücü
 09/01/2024 Pendikspor vs Antalyaspor
 09/01/2024 Çaykur Rizespor vs Beşiktaş
 09/01/2024 Kasımpaşa vs Başakşehir FK
 10/01/2024 Fatih Karagümrük vs Kayserispor
 10/01/2024 Hatayspor vs Gaziantep FK
 10/01/2024 Adana Demirspor vs İstanbulspor
 10/01/2024 Fenerbahçe vs Konyaspor
 11/01/2024 Sivasspor vs Galatasaray
 11/01/2024 Trabzonspor vs Samsunspor
 13/01/2024 Hatayspor - Pendikspor Hatayspor ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Pendikspor yenilmez
 13/01/2024 MKE Ankaragücü - Kasımpaşa MKE Ankaragücü ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Kasımpaşa yenilmez
 13/01/2024 Hatayspor - Pendikspor Pendikspor ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Hatayspor yenilmez
 13/01/2024 Başakşehir FK - Alanyaspor Alanyaspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Alanyaspor yenilmez
 13/01/2024 Başakşehir FK - Alanyaspor Başakşehir FK ligde evindeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Başakşehir FK yenilmez
 13/01/2024 Çaykur Rizespor - Adana Demirspor Adana Demirspor ligde deplasmandaki son 9 maçında hiç kazanamadı  Çaykur Rizespor yenilmez
 13/01/2024 Çaykur Rizespor - Adana Demirspor Çaykur Rizespor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Çaykur Rizespor yenilmez
 13/01/2024 Beşiktaş - Fatih Karagümrük Fatih Karagümrük ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Beşiktaş yenilmez
 14/01/2024 İstanbulspor - Konyaspor İstanbulspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Konyaspor kazanır
 14/01/2024 İstanbulspor - Konyaspor Konyaspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  İstanbulspor yenilmez
 14/01/2024 Antalyaspor - Trabzonspor Trabzonspor ligde deplasmandaki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Trabzonspor yenilmez
 14/01/2024 Antalyaspor - Trabzonspor Antalyaspor ligde evindeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Antalyaspor yenilmez
 14/01/2024 Gaziantep FK - Fenerbahçe Fenerbahçe ligde deplasmandaki son 9 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
 15/01/2024 Galatasaray - Kayserispor Galatasaray ligde evindeki son 9 maçını kazandı  Galatasaray kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/01/2024 Sakaryaspor vs Göztepe
 13/01/2024 Bandırmaspor vs Erzurumspor FK
 13/01/2024 Bodrum FK vs Giresunspor
 13/01/2024 Adanaspor vs Boluspor
 13/01/2024 Eyüpspor vs Keçiörengücü
 14/01/2024 Manisa FK vs Kocaelispor
 14/01/2024 Çorum FK vs Tuzlaspor
 14/01/2024 Ümraniyespor vs Gençlerbirliği
 15/01/2024 Altay vs Şanlıurfaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 13/01/2024 1461 Trabzon FK vs Kırklarelispor
 14/01/2024 Ankaraspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 14/01/2024 Diyarbekir Spor vs Adıyaman FK
 14/01/2024 Esenler Erokspor vs Kırşehir Futbol SK
 14/01/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Serik Belediyespor
 14/01/2024 Karacabey Belediye Spor vs Ankara Demirspor
 14/01/2024 Nazilli Belediyespor vs Altınordu
 14/01/2024 Van Spor FK vs Bucaspor 1928
 14/01/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Bursaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/01/2024 İnegöl Kafkas GK vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/01/2024 Edirnespor vs Gümüşhanespor
 21/01/2024 Karabük İdmanyurdu Spor vs Mardin 1969 Spor
 21/01/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Artvin Hopaspor
 21/01/2024 Kepezspor FAŞ vs Aliağa Futbol A.Ş.
 21/01/2024 Talasgücü Belediyespor vs Tarsus İdman Yurdu
 21/01/2024 52 Orduspor FK vs Malatya Arguvanspor
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI